Weekly Roundup: Zwarte Piet en Donald Trump van Facebook gehaald

Het was de warmste week ooit gemeten in Nederland, maar ook in de Amerikaanse techindustrie liep de temperatuur flink op. Facebook heeft haar richtlijnen aangescherpt en gaat het zich inhoudelijk meer bemoeien met de inhoud op Facebook en Instagram. Zo kunnen beelden van Zwarte Piet worden verwijderd en werden beelden uit een interview met Donald Trump offline gehaald vanwege desinformatie. Ondertussen tekende Trump een uitvoerend bevel dat financiële transacties met het Chinese moederbedrijf van het populaire sociale media-platform TikTok verbiedt.

Zwarte Piet niet langer welkom op Facebook en Instagram

Beeldmateriaal dat Zwarte Piet op een stereotiepe manier afbeelden kunnen na meldingen van gebruikers op Facebook en Instagram offline worden gehaald. De maatregel werd deze week door Facebook bekend gemaakt en wordt komende weken van kracht. Behalve Zwarte Piet zijn ook ‘bepaalde schadelijke’ Joodse stereotypen niet langer toegestaan.

Twitter en Facebook verwijderen beelden televisie-interview van Trump

Twitter en Facebook hebben vorige week een videofragment van een interview dat Trump gaf aan de Amerikaanse televisiezender Fox offline gehaald. Trump zei in het interview dat kinderen ‘bijna immuun zijn voor Covid-19’. Het fragment werd gedeeld door het campagneteam van Donald Trump en uiteindelijk ook door het account van de president. Twitter verwijderde de tweet en het account van het campagneteam van @TeamTrump werd tijdelijk opgeschort. Twitter reageerde dat de post in strijd was met hun richtlijnen en derhalve offline was gehaald.

Facebook verwijderde hetzelfde fragment en stelde dat het schadelijke misinformatie bevatte en in strijd is met hun richtlijnen.

VS verbiedt transacties met TikTok (en WeChat)

Donald Trump heeft vorige week donderdag een decreet getekend dat binnen de Verenigde Staten transacties verbiedt met het Chinese moederbedrijf ByteDance. Het bevel wordt na 45 dagen van kracht. Het is geen verbod op de populaire app, maar TikTok kan door het bevel geen zaken meer doen met Amerikaanse adverteerders. ByteDance is in onderhandeling om haar activiteiten in de Verenigde Staten van de hand te doen. Microsoft wordt genoemd als mogelijke kopende partij.

Eenzelfde decreet werd uitgevaardigd voor WeChat, de berichtenapp van het Chinese Tencent.

Onvrede over hoge commissies app store Google en Apple

De 30%-commissie die Google en Apple berekenen over de inkomsten uit apps zitten bepaalde app-ontwikkelaars al langer dwars. Om de commissie te omzeilen heeft spelmaker Epic van het bekende spel Fortnite haar betalingsverkeer buiten de app laten plaatsvinden. Apple en Google reageerden eensgezind en verwijderden beiden de app uit respectievelijk de App Store en uit Google Play. Epic is naar de rechter gestapt om dit ongedaan te maken. Eerder diende het muziekplatform Spotify een klacht in bij de Europese Commissie, vanwege machtsmisbruik dat Apple zou plegen met haar App Store.

GeenStijl uit App Store geweerd

Het Nederlandse GeenStijl wordt uit App Store van Apple geweerd, zo stelde GeenStijl-eigenaar Bart Nijman op Twitter. Apple zou het weblog als entertainment kenmerken en vervolgens de app weigeren omdat apps in deze categorie volgens haar richtlijnen niet mogen verwijzen naar de COVID-19 pandemie.


Verhaal delen

Wil jij weten wat Newsroomie.com voor jou kan betekenen? Vul je e-mailadres in en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Newsroomie.com is hét platform voor content makers en merken om content en marketing in hun eigen stijl onder de aandacht van hun doelgroep te brengen en hun bereik te vergroten.

Onze privacyverklaring

Newsroomie.com is een PWA. Bewaar deze pagina om offline te kunnen lezen.

Newsroomie.com is een handelsnaam van WebConcern b.v.

Contact

Zandvoorter Allee 1A
2106 BT Heemstede
Telefoon: +31 23 23 020 24
E-mail: info@newsroomie.com

Blijf op de hoogte

Wil jij de laatste online trends & ontwikkelingen ontvangen? Laat dan hieronder je gegevens achter.