Waarom websites steeds minder verkeer krijgen (en wat je er aan kunt doen)

Geschreven door
Rick Langedijk
Geschreven door Rick Langedijk

Toegegeven, voor de korte termijn helpt clickbait om de aandacht te wekken, ook bij dit artikel zoals je merkt. Een prikkelende titel is echter geen structurele oplossing om meer verkeer op een website te krijgen. De invloed van Google en Facebook heeft het internetlandschap veranderd en zorgt ervoor dat het merendeel van de websites op termijn minder bezocht zal worden. In dit artikel leg ik uit waarom veel websites op termijn zullen veranderen in een uitgestorven eiland en hoe je je website kunt transformeren in een goed verbonden en drukbezocht platform.

Waar het internet begin jaren ’90 een verzameling van statische websites was, ziet het online landschap er nu heel anders uit. Kijk maar eens naar ons eigen gedrag. We besteden steeds meer tijd binnen de bekende platformen zoals Google, Amazon, Facebook, Twitter en YouTube. Voor voetbaluitslagen hoef je niet meer naar vi.nl, maar is dit met een zoekopdracht al zichtbaar in Google en in het vervolg stuurt Google je een bericht naar je mobiele telefoon enkele seconden nadat je favoriete club heeft gescoord. Voor het vergelijken van prijzen had je vroeger vergelijksites, tegenwoordig heeft Google deze rol ook op zich genomen. Openingstijden van de winkel op de hoek? Google weet het. En dan heb je tegenwoordig nieuwsuitgevers die hun content via Google AMP beschikbaar stellen, zodat zelfs kwalitatieve onderscheidende content beschikbaar wordt binnen het Google-ecosysteem.

Ook de andere platformen zorgen ervoor dat men zo min mogelijk aanleiding heeft om hun app te verlaten. Heb je een Facebook-pagina en post je een bericht met een externe link, dan wordt deze automatisch lager in de timeline geplaatst en komt deze uiteindelijk onder de aandacht van slechts een fractie van je fans. Bij Instagram zijn externe links überhaupt niet toegestaan in reguliere posts. Het doel is duidelijk: om de bestede tijd van gebruikers binnen het platform en de inkomsten uit advertenties te maximaliseren.

DYAKc_gX4AUWYiO.jpeg

Het 'warme' welkom op de gemiddelde website met cookiemeldingen en pop-ups.

De kloof tussen platforms en websites

De bekende platformen leggen met hun perfecte, intuïtieve apps en schatkamers vol data de lat iedere dag weer iets hoger. Het contrast met de gemiddelde website kan haast niet groter. Vaak biedt een website een gebruikerservaring die niet eens in de buurt komt van de gevestigde platformen. Een lange laadtijd, waarna de bezoeker moet wennen aan de lay-out, lastiggevallen wordt met cookiemeldingen, nieuwsbriefpop-ups en een advertentie dwars over het scherm. Als het even kan allemaal tegelijk en bij een volgend bezoek opnieuw. Om gék van te worden.

Je website is als een eiland

Je website is één van de miljoenen eilanden op een planeet die steeds verder uitdijt met de naam ‘internet’. Behalve eilanden, heb je er aantrekkelijke continenten als Google, Amazon, Facebook, Twitter en YouTube. Het is er prettig verblijven, bezoekers voelen zich er thuis, alle faciliteiten zijn er aanwezig, ze weten er wie je bent, wat je interesseert en hoe ze je het beste van dienst kunnen zijn. En dan moet je ze verleiden de oversteek te maken naar jouw eiland. Ga d’r maar aan staan.

Laat je eiland uitgroeien tot een goed verbonden platform

Een website is onderdeel van een groot ecosysteem, maar vaak nog nauwelijks verbonden. Je kunt ervoor zorgen dat je merk zichtbaar is op álle continenten. Door er kwalitatieve content te publiceren benut je de pullfactor van zoekmachines als Google. Door je content te delen benut je de netwerkvoordelen die sociale media bieden om bezoekers naar je eigen website te trekken. Leg je bezoeker vervolgens bij ieder bezoek op je website in de watten. Zorg voor een prettige gebruikerservaring. Geef je doelgroep een reden terug te keren naar je eiland door er regelmatig content te publiceren. Zorg ervoor dat je je bezoeker iets beter leert kennen en de band met je doelgroep steeds iets verder versterkt, zodat je ze in het vervolg gepersonaliseerd en gericht via verschillende kanalen kunt blijven bereiken via web, app, pushberichten en e-mail, zodat je niet te sterk afhankelijk raakt van de algoritmes van Google en Facebook.

Rick Langedijk is CEO en medeoprichter van Newsroomie.com.

Lees ook: Waarom het loont je merk minder afhankelijk te maken van Facebook, Instagram en YouTube


Artikel delen

Meer van dit? Abonneer je dan voor onze updates

Newsroomie.com is hét platform voor content makers en merken om content en marketing in hun eigen stijl onder de aandacht van hun doelgroep te brengen en hun bereik te vergroten.

Onze privacyverklaring

Newsroomie.com is een PWA. Bewaar deze pagina om offline te kunnen lezen.

Newsroomie.com is een handelsnaam van WebConcern b.v.

Contact

Zandvoorter Allee 1A
2106 BT Heemstede
Telefoon: +31 23 23 020 24
E-mail: info@newsroomie.com

Blijf op de hoogte

We publiceren regelmatig over trends & ontwikkelingen en updates over newsroomie.com. Op de hoogte blijven? Laat dan je e-mailadres achter.