pwa

PWA laat verschil tussen websites en apps vervagen

Geschreven door Rick Langedijk

Het verschil tussen websites en apps begint langzaam te vervagen. Onder de codenaam ‘Progressive Web App’ (PWA) is de web-app herboren. Waar een web-app voorheen vaak niet meer deed dan statische webpagina’s serveren, krijgt de PWA steeds meer mogelijkheden. In stilte komen er steeds meer PWA's beschikbaar, die behalve als app ook in de webbrowser kunnen worden geopend. Voorbeelden zijn de Office-apps van Microsoft, twitter.com, pinterest.com en redbull.com.

Het belangrijkste voordeel van een PWA is dat het zowel een app als een website is. Dit maakt het gebruik een stuk laagdrempeliger. De app kan namelijk al gebruikt worden, nog voor deze geïnstalleerd is. Als onderdeel van het ‘open web’ is de app volledig doorzoekbaar voor zoekmachines en is een pagina met een linkje makkelijker met anderen te delen, waardoor het verkeer sneller op gang komt. Bovendien ben je als maker niet genoodzaakt om een app in te dienen bij de App Stores om deze onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Daarnaast omzeil je als maker de 30% commissie die Google en Apple over digitale inkomsten berekenen.

"We willen PWA's naar het volgende niveau tillen, door de apps als eersterangs burgers te behandelen binnen Windows" - Microsoft over PWA's.

Verschillende platformen, één ervaring

Een PWA is technisch hetzelfde opgebouwd als een moderne website en werkt op verschillende besturingssystemen. Microsoft liet al in 2018 weten de PWA binnen Windows 'als eersterangs burgers' te zullen behandelen en dat deze tevens in de Microsoft Store kan worden ingediend. Naast de Microsoft Store heeft ook Google Play inmiddels haar deuren geopend voor PWA’s. Behalve op Windows, krijgt een PWA ook op de populaire besturingssystemen Android, ChromeOS en macOS een integrale behandeling. Een PWA is dus niet alleen toegankelijk via een eigen domein op het web, maar ook als app integraal beschikbaar binnen de verschillende platformen.

Groeiende hoeveelheid functionaliteiten

De mogelijkheden van een PWA's zijn niet te vergelijken met die van eerdere generatie web-apps. Zo kan naar gebruikers van de app pushberichten worden gestuurd. Zijn PWA’s sneller, mede doordat deze – anders dan traditionele websites – statische content lokaal bewaard en bij een vervolgbezoek alleen nieuwe content inlaadt. Daardoor functioneert de app ook offline. De app hoeft ook niet periodiek geüpdate te worden, maar kan vanuit de browser met één druk op de knop geïnstalleerd worden en heeft over het algemeen minder opslagruimte nodig. Wanneer de app is voorzien van een loginfunctie, kan bovendien over meerdere sessies data worden verzameld en de gebruiker op ieder toestel en platform dezelfde gepersonaliseerde en consistente ervaring worden geboden.

Voorbeelden

Twitter was een van de vroege vogels die haar app beschikbaar heeft gemaakt als PWA. Als je in je browser naar twitter.com gaat, heb je in je adresbalk een optie om twitter.com als app te installeren. Het is dezelfde app, die men via Google Play downloadt en installeert op een Android-apparaat. Andere voorbeelden zijn redbull.com of newsroomie.com. Ook zijn verschillende apps van Microsoft Office inmiddels als PWA beschikbaar. Als je bent ingelogd op office.com, heb je de mogelijkheid om diverse onderdelen, zoals bijvoorbeeld Outlook, te installeren als app.

Voorbeeld hoe je outlook.office.com op macOS installeert als app.

Vooruitzichten

Ondanks dat de functionaliteiten al jaren bestaan, is er nog geen sprake geweest van een doorbraakjaar voor de PWA. Toch zijn de vooruitzichten goed; met de toenemende functionaliteiten, de integrale ervaring binnen toonaangevende platformen en belangrijke app stores die PWA’s verwelkomen. Bovenal heeft de PWA de potentie om het verschil tussen websites en apps te laten vervagen en uit te groeien tot dé cross-platform standaard voor apps.


Verhaal delen

Newsroomie

Newsroomie.com is hét platform voor contentmakers en uitgevers om content via verschillende kanalen onder de aandacht van hun doelgroep te brengen en hun bereik te vergroten.

Onze privacyverklaring

© 2024 WebConcern b.v.

Contact

Telefoon: +31 23 23 020 24
Email: info@newsroomie.com

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe Newsroomie features en inzichten van vooruitstrevende uitgevers en contentmakers? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

Deze website maakt gebruik van cookies om de best mogelijke ervaring te bieden. Lees meer